Produk Terhangat! Dapatkannya Sekarang!

26 October 2008

TMNET: ADAKAH ISP TERBAIK? (PENTING)

Assalamualaikum WBT. Hari ini saya nak kongsi satu maklumat yang bagi saya perlu diketahui oleh anda semua dan juga seluruh rakyat Malaysia amnya mengenai perbandingan antara ISP (Internet Service Provider) di Malaysia dengan negara-negara yang lain. Sebagaimana kita tahu, TMNet merupakan satu-satunya ISP terbesar di Malaysia yang menggunakan talian (wayar). Untuk itu, post ini tiada memasukkan Maxis, Celcom dan juga Digi sebagai perbandingan.

Info yang ingin saya kongsikan ini saya ambil dari blog http://naem2go.blogspot.com (minta izin ya pemilik blog) mengenai perbandingan ISP di Malaysia (TMNet) dan juga ISP-ISP yang lain termasuklah ISP di negara tempat pemilik blog ini belajar iaitu di Ireland.

Sila klik topik di atas atau 'Full Post' di bawah untuk melihat perbandingan-perbandingan ini. PENTING UNTUK KITA TAHU. Setelah kita tengok perbandingan ini, tanya diri kita sendiri, Adakah TMNet ISP terbaik?

Ok..kita mulakan dengan ISP terbesar di Malaysia, TMNet...



The Fastest Package: 4.0 Mbps: Price RM 268 (mahal syyeiih..)
The Slowest Package: 384 kbps: Price RM 20 for the 1st 10 hours only!!
Most of us use this, Package 1.0 Mbps, yg harganya dlm RM 99

(SILA KLIK LOGO TMNET DI ATAS UNTUK MAKLUMAT PENUH)

Ok. Sekarang kita tengok di Ireland, tempat pemilik blog ini belajar.

NTL Chorus

The Fastest Package: 20.o Mbps: Price €40 (RM 189)-Free Wireless Router!! Murah kan?
The Slowest Package: 3.0 Mbps: Price €20 (RM95)

(SILA KLIK LOGO NTL DI ATAS UNTUK MAKLUMAT PENUH)

SMART TELECOM (ISP TERPANTAS DI IRELAND)

The fastest packages: 20.o Mbps: Price €45 (RM 212)
The Slowest Package: 4.0 Mbps: Price €15 (RM71)

(SILA KLIK LOGO SMART TELECOM DI ATAS UNTUK MAKLUMAT PENUH)

OTHER IRELAND ISPs

(SILA KLIK LOGO DI ATAS UNTUK MAKLUMAT PENUH)

(SILA KLIK LOGO DI ATAS UNTUK MAKLUMAT PENUH)

ISP-ISP di atas ni lebih murah dari TMnet dan lebih laju walaupun infrastruktur di Malaysia lebih baik.

We look at the fastest provider internet in UK:
BE THERE, The Fastest Packages: 24 Mbps, Pound 22 (RM 133). Murah & laju gila.

We take a look at, humm.. kt mane nak tengok lagi. Ok, kt USA.. huh.. nak compare ngan depa, nanti korang kata, "memang laaaa, depa daa maju, ape laa.." Ok, we compare dengan negara yang same standard. We look at....

Singapore: StarHub, 12 Mbps, S$ 89 (RM212). Tak tahu nak ckp ape, da lajuu sgt.
Philippines: PLDT, 5 Mbps, S$ 89 (RM366)
India: Airtel, 8 Mbps, (RM200). Btw, lebih laju dari kite punya.
Australia: AAPT, 20 Mbps, (RM220)
South Korea: Korea Telecom, 100 Mbps, (RM 92) - Murahh weii
Thailand: True, 5 Mbps, (RM 246) - Lagii laju dan murahh kan?
Brasil: Telefonica, 8 Mbps, (RM300)
USA: Verizon, 50 Mbps, (RM 380)

By the way, internet for home use, yg commercial paling laju stakat ni di pegang oleh:
Japan: KDDI, 1 Gbps, (RM170) - Perghh!!

Ok, lets move on, Kalo korang bukak webpage TMnet. hayyoo..lame giler nak loading, kenapa jadi macam tuu? I dont have idea, i'm not an IT student. Cakap lebih-lebih ada orang marah plak. Pastu, service dia terima byk komplain, sebab service tak stable, off peak laa, on peak laa.. Hope one day, ade kompeni lain will emerge, dan hapuskan monopoli by TMnet ini, atau TMnet tingkat kan kualiti. =D. Not only me talk about this, but thousond others.

KLIK SINI UNTUK MELIHAT KRITIKAN-KRITIKAN TERHADAP TMNET

RAHSIA EBAY

advertensi

PENAFIAN (DISCLAIMER)

Gambar & informasi hak milik pihak tertentu yang terdapat dalam webblog ini telah digunakan dengan memberi kredit untuk tujuan pengenalan sahaja. Kerenah Dunia tidak mempunyai apa-apa hubungan atau menandatangani sebarang perjanjian dengan mana-mana pihak selain jika dinyatakan.

Nama artis/selebriti/kenamaan/insan yang disebut dalam webblog ini adalah cadangan semata-mata & gossip tidak semestinya benar. Anda dinasihatkan untuk membuat pertimbangan yang rasional.

Kerenah Dunia juga tidak mempunyai sebarang niat untuk mendapat keuntungan daripada infomasi berkenaan ataupun cuba mencabul hak milik mana-mana pihak.

Bagi program mencari pendapatan sampingan pula, laman-laman web yang terbabit hanyalah cadangan semata-mata. Pihak Kerenah Dunia tidak akan bertanggungjawab atas tindakan dan juga kerugian yang berlaku disebabkan kegagalan daripada program yang disertai. Setiap pelaburan sama ada atas talian (online) atau tiada talian (offline) adalah risiko perdagangan dan Kerenah Dunia tidak akan bertanggungjawab untuk itu.