Produk Terhangat! Dapatkannya Sekarang!

29 June 2009

MESTI BACA: Mentaliti orang Melayu terhadap bahasa Inggeris sebagai pengantar Sains dan Matematik

*Credits di akhir post ini

Salam sejahtera semua..Ini adalah isu pertama saya setelah lama menyepi. Untuk makluman semua pembaca, saya baru pulang dari ekspidisi ke Nanga Merit, Kapit selama 10 hari (15-25 Jun 2009) untuk projek penyelidikan di sana. Mungkin dalam post2 akan datang akan saya kongsikan pengalaman beserta foto di sana.

Hari ni saya nak kongsikan hasil tulisan rakan saya, Zamzuri Mustapha. Beliau ni sekarang dah jadi macam sasterawan. Menulis dan melakar kata, pejuang bahasa. Dulu beliau sama sekolah dengan saya dan sekarang beliau telah menjadi pejuang bahasa muda yang amat saya segani dalam diam.

Saya terbaca petikan blog beliau mengenai mentaliti orang kita mengenai PPSMI (Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris). Saya sependapat dengan beliau. Kebanyakkan orang yang mengagungkan Inggeris adalah bangsa kita sendiri. Bangsa kita yang mengaku orang Melayu (ada jugak yang malu mengaku), bangsa yang makan tempoyak, bangsa yang pakai baju melayu, bersongkok. Tapi perasan bermata biru.

Pepepun, saya kongsikan nukilan beliau ini untuk tatapan semua. Dan semoga sedikit sebanyak menyedarkan kita yang selama ini perasan bermata biru, dan memandang bahasa Melayu layak dituturkan di rumah sahaja.

Saya melayari laman web PTS, sebuah penerbit buku yang memperjuangkan penerbitan dalam bahasa kebangsaan. Ada masukan ('entry') dan komen daripada Puan Ainon Mohd (Sifu PTS) dan pembaca.

Di bawah ini saya perturunkan sebahagian komen daripada web tersebut.

Klik topik di atas atau 'BACA LAGI SETERUSNYA' di bawah untuk membaca dengan lebih lanjut.Saya melayari laman web PTS, sebuah penerbit buku yang memperjuangkan penerbitan dalam bahasa kebangsaan. Ada masukan ('entry') dan komen daripada Puan Ainon Mohd (Sifu PTS) dan pembaca.

Di bawah ini saya perturunkan sebahagian komen daripada web tersebut.

Puan Ainon Mohd menulis:

Tuan Kamal Shamsuri,

(Kalau saya tulis apa yang akan tulis, banyak orang pasti tidak setuju, namun saya tulis juga.)

Saya dapati, di kalangan orang Melayu, Cina, India dan lain-lain, ada dua kelompok.

Kelompok pertama adalah golongan makan gaji: Mereka yang hidup makan gaji dengan kerajaan ataupun koporat besar, baik korporat nasional mahupun multinasional, mereka yang naik gaji dan naik pangkat disebabkan mereka pandai berbahasa Inggeris, maka mereka itu amat bangga berbahasa Inggeris. Mereka juga yakin bahawa bahasa Inggeris adalah syarat wajib jika mahu maju dan mahu berjaya dalam pekerjaan.

Bagi golongan ini, bahasa Inggeris adalah sumber estim mereka yang paling utama. Mereka mempersepsi diri mereka lebih pandai, lebih istimewa, lebih bergaya daripada orang lain yang kurang fasih berbahasa Inggeris.

Golongan ini sangat mementingkan anak-anak mereka belajar bahasa Inggeris, dengan matlamat supaya senang mendapat pekerjaan (makan gaji), bukan mengajar anak-anak mereka bagaimana menjadi orang kaya (yang membayar gaji).

Kelompok kedua adalah golongan yang memiliki banyak wang. Mereka ini mempunyai banyak wang hasil titik peluh mereka sendiri.

Golongan berwang ini mempunyai sikap amat pragmatik terhadap bahasa Inggeris. Bagi mereka, yang paling penting adalah WANG. Golongan ini melihat bahasa daripada sudut nilai ekonomi bahasa itu.

Bagi golongan ini, kalau dengan bahasa Inggeris mereka boleh buat duit, ok. Kalau mereka boleh dapat banyak duit tanpa bahasa Inggeris, ok.

Sumber estim golongan ini adalah WANG, yakni saiz bisnes mereka, akaun bank-bank mereka, kilang-kilang kepunyaan mereka, bangunan-bangunan tinggi mereka, jumlah cawangan kedai-kedai mereka, produk-produk mereka, jumlah pekerja mereka. Pendek kata, MONEY talks.

Itulah sebabnya kita lihat, yang menjadi juara bahasa Inggeris, yang mati-mati yakin hanya bahasa Inggeris dapat memajukan bangsa, adalah orang-orang yang makan gaji, ataupun mereka yang hidup dengan ikhsan kontrak kerajaan (senang cakap, mereka yang tidak memiliki wang berjuta-juta dalam akaun banknya).

Di sekeliling kita dapat kita lihat banyaknya individu yang fasih berbahasa Inggeris, tetapi setiap hari mereka bangun pagi-pagi kerana terpaksa pergi makan gaji dengan kerajaan, ataupun dengan syarikat-syarikat yang dimiliki oleh bangsa-bangsa yang penguasaan bahasa Inggerisnya “entah di mana”.

Orang Melayu (termasuk Jawa) mesti berani berhenti daripada menjadi suatu bangsa yang hanya mengeluarkan anak-anak yang hidup makan gaji.

Orang Melayu mesti belajar menjadi suatu bangsa yang melahirkan anak-anak yang mampu membayar gaji.

Orang Melayu mesti belajar menjadi Tuan kepada tenaga kerja yang terdiri daripada bangsa-bangsa lain, dan rakyat negara-negara lain.

Kemudian, Kamal Shamsuri membalas:

Puan Ainon,

Meminjam kata-kata Puan:(Kalau saya tulis apa yang akan saya tulis, banyak orang pasti tidak setuju, namun saya tulis juga.)

Saya setuju dengan tulisan Puan tentang kerja makan gaji dan kerja sendiri dalam kalangan bukan Melayu. Ketika era kolonial, bahasa Inggeris diberi nilai ekonomi yang tinggi. Lulusan sekolah Inggeris mempunyai lebih peluang pekerjaan di sektor awam berbanding lulusan sekolah Melayu.

Penjajah turut menyemai pemikiran bahawa Melayu malas, untuk merasionalkan kedatangan mereka. Hal ini disentuh oleh Allahyarham Syed Hussein Al-Attas dalam bukunya Mitos Peribumi Malas. Semua bangsa di dunia ada ahlinya yang malas. Tetapi bangsa Melayu diberi tumpuan untuk melemahkan semangatnya demi kepentingan ekonomi kapitalis penjajah.

Penjajah juga menanam fahaman bahawa orang Melayu sesuai makan gaji, susah kalau ingin berniaga. Orang Cina pula sesuai berniaga, susah kalau kerja makan gaji. Seoalah-oalah yang pandai berniaga ialah orang Cina sahaja. Ann Wan Seng menafikan fahaman tersebut dalam ‘Rahsia Bisnes Orang Cina’.

Saya berpendapat sesetengah orang Melayu tidak dapat menangguhkan kepuasan. Buat apa mereka berniaga, kerana hasilnya belum pasti, sedangkan ketika di universiti, mereka sudah berkira-kira untuk berkahwin setelah setahun dua bekerja kerana sudah ada calon pilihan dan takut si buah hati terlepas ke tangan orang lain. Kerja apa? Makan gaji lebih afdhal bagi mereka. Boleh buat pinjaman perkahwinan dan kereta sebab mereka ada slip gaji. Kalau ingin berniaga dengan modal yang kecil seperti berniaga di pasar malam atau pasar tani, tidak sesuai bagi mereka, kononnya tidak ada kelas. Mereka perlukan suasana yang selesa, ada pendingin hawa, memakai kemeja bertali leher, sesuai dengan ijazah yang diperoleh. Hal itu tidak termasuk kereta apa yang perlu digunakan untuk ke tempat kerja. Ibu bapa juga dua kali lima. Menantu lelaki mereka mesti makan gaji, walau gajinya kecil. Senang sahaja alasannya, anak mereka tetap dapat makan hari-hari kerana suaminya ada gaji tiap-tiap bulan. Walhal kawan kepada menantunya tadi yang jadi petani atau peniaga kecil pendapatannya berganda-ganda. Tapi biasalah bagi yang mula-mula menceburi pertanian dan perniagaan, hasilnya memang tidak menentu. Hal itulah yang dibimbangi oleh sesetengah ibu bapa Melayu.

KALAU MAHU MELIHAT KEJAYAAN BANGSANYA, ORANG MELAYU MESTI BERKORBAN SESETENGAH PERKARA ATAU KESERONOKAN.

Memang susah untuk mengikis mentaliti makan gaji orang Melayu. Sebab pemikiran sebelum merdeka masih melekat kuat. “Jangan jadi petani, hasilnya tidak menentu” sudah tidak relevan lagi pada hari ini kerana kita boleh mengaplikasikan kaedah teknologi yang terkini dan canggih. Zaman dulu, menjadi petani memang azab kerana harga getah RM 0.30 sekilogram. Sebab itu orang tua-orang tua selalu berpesan:"Belajar rajin-rajin, nanti dapat jadi pegawai kerajaan.”

Dalam satu seminar tentang ekonomi, seorang pembentang kertas kerja Melayu menegur orang Melayu. Kata-kata ini akan kedengaran dalam kalangan orang Melayu:

“Aiman belajar rajin-rajin. Bila besar nanti boleh kerja dengan Petronas.”

“Ros belajar biar pandai. Nanti bila SPM dapat semua A, boleh minta biasiswa JPA atau MARA. Lepas itu, sambung belajar di UK dan balik jadi pensyarah di UIA.”

“Periksa SPM ini, kau buat yang terbaik. Kalau dapat masuk universiti, keluar nanti jadi pegawai. Kalau tidak dapat masuk, mintalah kerja yang sesuai dengan kerajaan. Gaji ada, elaun ada, pencen pun ada! Bulan-bulan dapat gaji. Tidak payah fikir banyak-banyak.”

Saya juga selalu mendengar ayat-ayat seperti:

“Kau kerjalah sebagai guru, banyak cuti.”

“Baik kerja kerajaan. Senang bila tua nanti, ada pencen. Anak-anak pun boleh merasa.”

Kita sepatutnya berpesan sebegini:

“Aiman belajar rajin-rajin. Bila besar nanti boleh buka ladang kelapa sawit yang paling luas di negara kita.”

“Ros belajar biar pandai. Nanti bila dapat keputusan SPM semua A, boleh minta bissiwa JPA atau MARA dan belajar di UK. Balik nanti boleh buka kompeni perkapalan.”

“Periksa SPM ini, kau buat yang terbaik. Kalau dapat masuk universiti, keluar nanti kau usaha sampai dapat beli syarikat asing yang ada di negara kita.”

Kita perlu bercakap benda-benda yang besar, tetapi realistik dan berperancangan.

Puan,

Fenomena minda tertawan tetap dan masih kelihatan. Kekaguman kepada bangsa yang menjajah masih ada. Yang cantik mesti berhidung mancung, berkulit putih atau berwajah Pan-Asia seperti yang terdapat dalam iklan-iklan komersil. Seorang pengkaji dari UNIMAS mendakwa pengagum penjajah menganggap karya-karya sastera yang ditulis oleh peribumi Afrika dalam bahasa Inggeris tidak sebagus karya yang ditulis oleh orang Inggeris. Bagi mereka, yang bagus ialah Inggeris.


sumber:

UNIKA PTS

Credits to
http://zamzuribinmustapha.blogspot.com
UNIKA PTS

RAHSIA EBAY

advertensi

PENAFIAN (DISCLAIMER)

Gambar & informasi hak milik pihak tertentu yang terdapat dalam webblog ini telah digunakan dengan memberi kredit untuk tujuan pengenalan sahaja. Kerenah Dunia tidak mempunyai apa-apa hubungan atau menandatangani sebarang perjanjian dengan mana-mana pihak selain jika dinyatakan.

Nama artis/selebriti/kenamaan/insan yang disebut dalam webblog ini adalah cadangan semata-mata & gossip tidak semestinya benar. Anda dinasihatkan untuk membuat pertimbangan yang rasional.

Kerenah Dunia juga tidak mempunyai sebarang niat untuk mendapat keuntungan daripada infomasi berkenaan ataupun cuba mencabul hak milik mana-mana pihak.

Bagi program mencari pendapatan sampingan pula, laman-laman web yang terbabit hanyalah cadangan semata-mata. Pihak Kerenah Dunia tidak akan bertanggungjawab atas tindakan dan juga kerugian yang berlaku disebabkan kegagalan daripada program yang disertai. Setiap pelaburan sama ada atas talian (online) atau tiada talian (offline) adalah risiko perdagangan dan Kerenah Dunia tidak akan bertanggungjawab untuk itu.